Architektonický koncept obnovy areálu Panského pivovaru v Holešově je návrhem místního architekta Ing. arch. Josefa Mrázka z Holešova, který zpracoval prvotní myšlenku obnovy areálu investorem – firmou El-eng. Projekční práce zastala firma Projekce Lochman a o samotnou realizaci se postaral náš zkušený tým. S realizací obnovy Panského pivovaru se nám v roce 2021 podařilo získat první místo v kategorii Stavby občanské vybavenosti.
Výsledná realizace prostoru o rozloze více jak 8 tisíc metrů čtverečních se tak přiblížila původnímu urbanistickému charakteru celého místa, jako místo pro setkávání lidí, které je doplněno o nový reprezentativní vstupní prostor s nově vysázenou zelení, nádvořím a parkovištěm. S obnovou dříve zchátralého objektu se tak prostory znovu otevřely lidem a vzniklo nové moderní městské centrum.
Historie a moderní řešení v harmonii
Jednotící ideou nového projektu objektu pivovaru je rovnováha mezi starými barokními prvky a novým moderním řešením. Původní prvky budovy harmonicky ladí s moderními zásahy. Projekt zachovává historické objekty, které prošly nutnou rekonstrukcí, aby nadále mohly být funkční součástí nového využití Panského pivovaru. Snahou bylo zachování původních prvků, jako například schodiště ze 17. století nebo dobová dlažba ve sklepení. Zachován a opraven zůstal i vysoký pivovarský komín, který je majestátním holešovským symbolem pro většinu obyvatel a také každoročně domovem čápů.
Co zůstalo zachováno?
V projektu byla zachována hlavní historická budova pivovaru, která spadá pod památkovou ochranu již od roku 1958. Jedinečná utilitární stavba byla nedílnou stavebně historickou součástí zámeckého areálu. Většina původních dispozic budovy zůstala nezměněna, pouze prošly důkladnou rekonstrukcí, včetně nové valbové střechy s podkrovím. Hlavní objekt je zachován ve své hmotě a stavebních konstrukcích podle technických možností. Provedena byla také celková rekonstrukce fasády, která čerpá z doložených historických pramenů a zachovává jednotlivé charakteristické prvky. K Panskému pivovaru vždy neodmyslitelně patřila i hospoda, která jako jediná fungovala v prostorách neustále. Nyní je restaurace s hotelem v hlavní historické budově posazena do moderního prostředí. Nabízí příjemné vnitřní a venkovní posezení i možnost pronájmu sálů v historických prostorách pivovaru. Součástí nového prostranství jsou estetické podzemní kontejnery na komunální i tříděný odpad a dobíjecí stanice pro elektromobily před restaurací.
Nově vzniklé budovy
Výraznou součástí celého objektu jsou také dvě novostavby. Jednou z nich je novostavba polyfunkčního domu “U komína” o celkově zastavěné ploše 445 metrů čtverečních. Obdélníková třípodlažní stavba drží jednotnou výškovou hladinu a navazuje na výšku hlavní historické budovy pivovaru a citlivě tak doplňuje zbytek objektů v areálu. V této novostavbě se nacházejí moderní byty a komerční prostor pobočky České pošty. Dále vznikla novostavba polyfunkčního domu “Konírny” se zastavěnou plochou 837 metrů čtverečních. Čtyřpodlažní budova harmonicky sjednocuje kompozici celého bloku. Nejvýraznějším funkčním prvkem jsou nyní plně obsazené nájemní byty. V přízemí budovy jsou komerční prostory obsazeny službami, které doplňují denní potřeby obyvatel areálu, jako např. kavárna, kadeřnictví, rehabilitační centrum a pojišťovací centrum. Tvary novostaveb jsou abstrahovány do jednoduchých forem obdélníkového půdorysu s rovnou střechou.
Historie budovy
Roku 1961 se v holešovském pivovaru uvařilo poslední pivo a od této doby bylo hlavní náplní budovy pouze skladování a pivnice, kterou za celou dobu vystřídalo několik vlastníků. Objekt pivovaru několik let chátral a čekal na rozsáhlou, a především potřebnou rekonstrukci. Historie Panského pivovaru ale sahá až do konce 17. století, kdy ho nechal vystavět Jan Kryštof z rodu hrabat Rottalů, sídlící na zámku v těsné blízkosti. Kolem roku 1900 se odběr piva pohyboval kolem úctyhodných pětadvacet tisíc hektolitrů za rok a během První republiky se stále pohybovala na hranici 20 000 hl. Vyrábělo se zde 10° výčepní pivo, 12° ležák v sudech i lahvích, sezónní speciály jako 12° Březňák nebo 16° Kozel.